Some ethical considerations about the consumption of animal meat

Authors

DOI:

https://doi.org/10.22481/recuesb.v12i21.14719

Keywords:

Ethical, Consumption of Animal Meat, Veganism

Abstract

This experience report attend the event “Some ethical considerations about the consumption of animal meat” developed by PET Veterinary Medicine, of  the Federal University of Uberlândia. The event consisted of a debate with philosophy professors, aimed at fostering reflection among internal and external audiences about the ethical arguments for and against the consumption of animal meat. In this way, the event was structured as a debate with two invited professors, followed by a discussion circle to exchange experiences with the audience, which was estimated to be around 100 people. At the end of the event, an attendance and evaluation form was made available, in this form, the listeners answered questions about the importance, contribution, and organization of the event. It is concluded that, although the participants did not fully understand the ethical purpose of the debate, the event achieved its objective by providing relevant information to the participants

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Anna Luiza Filsner Dias Strack, Universidade Federal de Uberlândia

Graduanda em Medicina Veterinária, pela Universidade Federal de Uberlândia (UFU), Uberlândia, Minas Gerais, Brasil. E-mail: annaluizastrack@gmail.com

Ana Vitória de Souza, Universidade Federal de Uberlândia

Graduanda em Medicina Veterinária, pela Universidade Federal de Uberlândia (UFU), Uberlândia, Minas Gerais, Brasil. E-mail: tec_anavitoria@outlook.com

Bruna dos Santos Oliveira, Universidade Federal de Uberlândia

Graduanda em Medicina Veterinária pela Universidade Federal de Uberlândia, Uberlândia, Minas Gerais, Brasil. E-mail: brunasanoli@gmail.com

Julia Fernanda de Melo Lourenço, Universidade Federal de Uberlândia

Graduanda em Medicina Veterinária, pela Universidade Federal de Uberlândia (UFU), Uberlândia, Minas Gerais, Brasil. E-mail: juliafml765@gmail.com

Maria Vitória Gonçalves Tavares, Universidade Federal de Uberlândia

Graduanda em Medicina Veterinária, pela Universidade Federal de Uberlândia (UFU), Uberlândia, Minas Gerais, Brasil. E-mail: mv.ufu.s@gmail.com

Olivia Unti dos Santos, Universidade Federal de Uberlândia

Graduanda em Medicina Veterinária, pela Universidade Federal de Uberlândia (UFU), Uberlândia, Minas Gerais, Brasil. E-mail: oliviassantoss@gmail.com

References

BARBOSA, C. L.; MARINHO, D. M.; CARVALHO, L. O. Debate como metodologia de ensino para a aprendizagem crítica. In: ALMEIDA, B.T.; CARVALHO, D. A. S. O. Programa de residência pedagógica na licenciatura em informática: partilhando

possibilidade. Natal: FAMEN, p. 22-29, 2020. DOI: 10.36470/famen.2020.l3c2 Disponível em: DEBATE COMO METODOLOGIA DE ENSINO PARA A APRENDIZAGEM CRÍTICA | Request PDF. Acesso em: 20 abr. 2024.

FERREIRA, A. C.; REZENDE, D. C. Motivações e desafios vivenciados por consumidores semivegetarianos, vegetarianos e veganos. Revista Brasileira de Gestão e Engenharia, Minas Gerais, v. 12, n. 1, p. 1-23, 2021. Disponível em: Motivações e Desafios Vivenciados por Consumidores Semivegetarianos, Vegetarianos e Veganos | Revista Brasileira de Gestão e

Engenharia | RBGE | ISSN 2237-1664. Acesso em: 26 abr. 2024.

FOX, N.; WARD, K. J. You are what you eat? Vegetarianism, health and identity. Social Science and Medicine, 2008. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.socscimed.2008.02.01 Disponível em: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S027795360800097X?via%3Dihub Acesso em: 18 abr. 2024.

HALLSTRÖM, E.; CARLSSON-KANYAMA A.; BÖRJESSON P. Environmental impact of dietary change: a systematic review. Journal of Cleaner Production, v. 91, p. 1-11, 2015.

DOI: https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2014.12.008. Disponível em: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0959652614012931?via%3Dihub Acesso em: 18 abr. 2024.

IBND - Instituto Brasileiro de Neurodesenvolvimento. Pensamento crítico: o que é e como desenvolver? 2021. Disponível em: https://www.ibnd.com.br/blog/pensamento-critico-o-que-e-e-como-desenvolver.html Acesso em: 19 abr. 2024.

PÁTARO, C. S. O. Pensamento, crenças e complexidade humana. Ciência & Cognição, Rio de Janeiro, v. 12, p. 134-149, 2007. Disponível em: http://pepsic.bvsalud.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1806-58212007000300013&lng=pt&nrm=iso Acesso em: 20 abr. 2024.

RÉVILLION, J. P. P.; KAPP, C.; BADEJO, M. S.; DIAS, V. V. O mercado de alimentos vegetarianos e veganos: características e perspectivas. Cadernos de Ciência & Tecnologia, Brasília, v. 37, n. 1, mar. 2020. DOI: 10.35977/0104-096.cct2020.v37.26603 Disponível em: https://seer.sct.embrapa.br/index.php/cct/article/view/26603/0 Acesso em: 22 abr. 2024.

SVB. Sociedade Vegetariana Brasileira. Impactos sobre o meio ambiente do uso de animais para alimentação. Cartilha educativa, 2007. Disponível em: http://www.svb.org.br/vegetarianismo/index.php?option=com_docmaneItemid=244 Acesso em: 25 jul. 2012.

Published

2024-08-21

How to Cite

Strack, A. L. F. D., de Souza, A. V., Oliveira, B. dos S., Lourenço, J. F. de M., Tavares, M. V. G., & dos Santos, O. U. (2024). Some ethical considerations about the consumption of animal meat . Revista Extensão & Cidadania, 12(21), 176-187. https://doi.org/10.22481/recuesb.v12i21.14719

Issue

Section

Número Temático