Some ethical considerations about the consumption of animal meat
DOI:
https://doi.org/10.22481/recuesb.v12i21.14719Keywords:
Ethical, Consumption of Animal Meat, VeganismAbstract
This experience report attend the event “Some ethical considerations about the consumption of animal meat” developed by PET Veterinary Medicine, of the Federal University of Uberlândia. The event consisted of a debate with philosophy professors, aimed at fostering reflection among internal and external audiences about the ethical arguments for and against the consumption of animal meat. In this way, the event was structured as a debate with two invited professors, followed by a discussion circle to exchange experiences with the audience, which was estimated to be around 100 people. At the end of the event, an attendance and evaluation form was made available, in this form, the listeners answered questions about the importance, contribution, and organization of the event. It is concluded that, although the participants did not fully understand the ethical purpose of the debate, the event achieved its objective by providing relevant information to the participants
Downloads
References
BARBOSA, C. L.; MARINHO, D. M.; CARVALHO, L. O. Debate como metodologia de ensino para a aprendizagem crítica. In: ALMEIDA, B.T.; CARVALHO, D. A. S. O. Programa de residência pedagógica na licenciatura em informática: partilhando
possibilidade. Natal: FAMEN, p. 22-29, 2020. DOI: 10.36470/famen.2020.l3c2 Disponível em: DEBATE COMO METODOLOGIA DE ENSINO PARA A APRENDIZAGEM CRÍTICA | Request PDF. Acesso em: 20 abr. 2024.
FERREIRA, A. C.; REZENDE, D. C. Motivações e desafios vivenciados por consumidores semivegetarianos, vegetarianos e veganos. Revista Brasileira de Gestão e Engenharia, Minas Gerais, v. 12, n. 1, p. 1-23, 2021. Disponível em: Motivações e Desafios Vivenciados por Consumidores Semivegetarianos, Vegetarianos e Veganos | Revista Brasileira de Gestão e
Engenharia | RBGE | ISSN 2237-1664. Acesso em: 26 abr. 2024.
FOX, N.; WARD, K. J. You are what you eat? Vegetarianism, health and identity. Social Science and Medicine, 2008. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.socscimed.2008.02.01 Disponível em: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S027795360800097X?via%3Dihub Acesso em: 18 abr. 2024.
HALLSTRÖM, E.; CARLSSON-KANYAMA A.; BÖRJESSON P. Environmental impact of dietary change: a systematic review. Journal of Cleaner Production, v. 91, p. 1-11, 2015.
DOI: https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2014.12.008. Disponível em: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0959652614012931?via%3Dihub Acesso em: 18 abr. 2024.
IBND - Instituto Brasileiro de Neurodesenvolvimento. Pensamento crítico: o que é e como desenvolver? 2021. Disponível em: https://www.ibnd.com.br/blog/pensamento-critico-o-que-e-e-como-desenvolver.html Acesso em: 19 abr. 2024.
PÁTARO, C. S. O. Pensamento, crenças e complexidade humana. Ciência & Cognição, Rio de Janeiro, v. 12, p. 134-149, 2007. Disponível em: http://pepsic.bvsalud.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1806-58212007000300013&lng=pt&nrm=iso Acesso em: 20 abr. 2024.
RÉVILLION, J. P. P.; KAPP, C.; BADEJO, M. S.; DIAS, V. V. O mercado de alimentos vegetarianos e veganos: características e perspectivas. Cadernos de Ciência & Tecnologia, Brasília, v. 37, n. 1, mar. 2020. DOI: 10.35977/0104-096.cct2020.v37.26603 Disponível em: https://seer.sct.embrapa.br/index.php/cct/article/view/26603/0 Acesso em: 22 abr. 2024.
SVB. Sociedade Vegetariana Brasileira. Impactos sobre o meio ambiente do uso de animais para alimentação. Cartilha educativa, 2007. Disponível em: http://www.svb.org.br/vegetarianismo/index.php?option=com_docmaneItemid=244 Acesso em: 25 jul. 2012.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Revista Extensão & Cidadania
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.