Popularization of food science and technology in schools in Goiânia - Goiás
DOI:
https://doi.org/10.22481/recuesb.v12i21.14743Keywords:
Extension, Interactive Activities;, Social ImpactAbstract
University extension is a means of exchanging knowledge and experiences between the academic community and society. In this sense, with the support of the Federal University of Goiás and the City of Goiânia, the Food Engineering Tutorial Education Program had the opportunity to participate and contribute to the development of the POP Science Project, which later became known as UFG with the School , which aimed to popularize science among primary and secondary school children through playful and interactive activities. The project allowed children to explore scientific concepts in a fun and accessible way, while also helping to spark an interest in food science and technology. The program's approach reinforces the importance of connecting theory to practice, promoting science education from an early age, while establishing links between the university and the local community.
Downloads
References
ARIMATÉIA, Paulo de Tarso Soares de; BRITO, Sislandia Maria Ferreira. E na magia dos pigmentos naturais surge uma proposta para as artes visuais na educação infantil. Revista Cidade Nuvens, v. 2, n. 4, p. 42-42, 2021.
CRUZ, Anna Carolina. Prefeitura promove projetos científicos para jovens. 2021. Disponível em: https://sme.goiania.go.gov.br/site/index.php/institucional/ultimas-noticias/957-prefeitura-promove-projetos-cientificos-para-jovens Acesso em: 28 abr. 2024.
CRUZ, Sônia Aparecida Belletti. Projeto de extensão universitária de apoio escolar às crianças com dificuldades de aprendizagem: integração de saberes e prestação de serviço. Revista de Estudos Aplicados em Educação, v. 1, n. 1, 2016.
FIRMINO, Eduardo da Silva; ARAÚJO, Virna Pereira de; SAMPAIO, Caroline de Goes; VASCONCELOS, Ana Karine Portela; BARROSO, Maria Cleide da Silva. Indicadores ácido-base produzidos com materiais de baixo custo para uso no Ensino de Química. Research, Society and Development, v. 8, n. 8, p. e45881257, 2019.
FREIRE, Paulo. Extensão e comunicação? Rio de Janeiro, Paz e Terra, 1977.
GADOTTI, Moacir. Extensão universitária: para quê? São Paulo: Instituto Paulo Freire, 2017.
IAMAMOTO, Marilda Villela. Reforma do Ensino Superior e Serviço Social. Revista da Associação Brasileira de Ensino e Pesquisa em Serviço Social (Abepss). Brasília: Valci, 2000.
MARTINS, Isabel; PAIXÃO, Fátima. Perspectivas atuais ciência-tecnologia-sociedade no ensino e na investigação em educação em ciência. In: SANTOS, Wildson Luiz Pereira; AULER, Décio (Org.). CTS e educação científica: desafios, tendências e resultados de pesquisas. Brasília: Editora Universidade de Brasília, 2011.
MATOS, João Augusto de Mello Gouveia. Mudança nas cores dos extratos de flores e do repolho roxo. Conceito Científico em Destaque. Química Nova na Escola, n. 10, 1999.
NUNES, Ana Lucia de Paula Ferreira; SILVA, Maria Batista da Cruz. A extensão universitária no ensino superior e a sociedade. Mal-estar e Sociedade, v. 4, n. 7, p. 119-133, 2011.
OLIVEIRA, Gabriela Gomes Bastos. Cromatografia líquida de alta eficiência como método de análise de bebidas não alcoólicas de origem vegetal: uma revisão. 2022. Trabalho de Coclusão de Curso (Monografia) – Universidade Federal do Ceará, Fortaleza, 2022.
RIBEIRO, Núbia Moura; NUNES, Carolina Rodeiro. Análise de pigmentos de pimentões por cromatografia em papel. Química nova na escola, v. 29, n. 8, p. 34-37, 2008.
UNESCO BRASIL. Ensino de Ciências: o futuro em risco. 2005. Disponível em: http://unesdoc.unesco.org/images/0013/001399/139948por.pdf Acesso em: 1 abr. 2024.
VANIEL, Ana Paula Harter; FELTRIN, Fernanda; FAVRETO, Giovana; FARENZENA, Rosana Coronetti. Experimentar e Brincar: Atividades Lúdicas e Interativas. Revista Debates em Ensino de Química, [S. l.], v. 8, n. 2, p. 7–19, 2022. DOI: 10.53003/redequim.v8i2.4833. Disponível em: https://www.journals.ufrpe.br/index.php/REDEQUIM/article/view/4833
Acesso em: 30 abr. 2024.
VIECHENESKI, Juliana Pinto; CARLETTO, Marcia. Por que e para quê ensinar ciências para crianças. Revista Brasileira de Ensino de Ciência e Tecnologia, v. 6, n. 2, 2013.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Revista Extensão & Cidadania
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.