Agricultural residency and its contribution to the training of pet students

Authors

DOI:

https://doi.org/10.22481/recuesb.v12i21.14759

Keywords:

Teaching-Research-Extension, Learning, Productive Activity

Abstract

This text is an experience report from the PET Agronomy group at the Federal University of Recôncavo Baiano which, since 2013, has had an experimental area where, annually, agricultural crops are cultivated and scientific research is carried out for the development and dissemination of technologies in agriculture. To carry out this activity, the group discusses and selects the species that will be cultivated and research/management and evaluation projects are prepared to be carried out during the agricultural cultivation period. In addition to the pedagogical proposal, the experience also aims to develop and model a proposal for agricultural exploration and income generation for family farmers in Recôncavo, based on the cultivation of fruit species in a polyculture system with the application of conservation principles. Currently, the proposed system includes the following crops: guava, mango, banana, citrus, cashew, jabuticaba, pitaya, coconut, umbu-cajá, corn and cassava. The methodology consists of each student dedicating, on average, 4 hours a week, to developing this activity and field discussions with the presence of the Tutor and/or a guest teacher/technician, in addition to technical workshops and field days to disseminate information, implementing the teaching-research-extension tripod. The results are published at events and there are also plans to organize activities to disseminate the experience.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Hellen Priscilla das Virgens Santana, Universidade Federal do Recôncavo da Bahia

Graduanda em Agronomia, pela Universidade Federal do Recôncavo da Bahia (UFRB). Bolsista do grupo PET Agronomia/UFRB, Cruz das Almas, Bahia, Brasil. E-mail: hellenpriscillaagro@aluno.ufrb.edu.br

Beatriz Meurer Bedra, Universidade Federal do Recôncavo da Bahia

Graduanda em Agronomia, pela Universidade Federal do Recôncavo da Bahia (UFRB). Bolsista do grupo PET Agronomia/UFRB, Cruz das Almas, Bahia, Brasil. E-mail: beatrizmeurerbedra@outlook.com

Guilherme Brito da Matta Bastos, Universidade Federal do Recôncavo da Bahia

Graduando em Agronomia, pela Universidade Federal do Recôncavo da Bahia (UFRB). Bolsista do grupo PET Agronomia/UFRB, Cruz das Almas, Bahia, Brasil. E-mail: guilhermebrito@aluno.ufrb.edu.br

Iris Lara Rocha dos Santos, Universidade Federal do Recôncavo da Bahia

Graduanda em Agronomia, pela Universidade Federal do Recôncavo da Bahia (UFRB). Bolsista do grupo PET Agronomia/UFRB, Cruz das Almas, Bahia, Brasil. E-mail: irislararsantos@gmail.com

Joilson Conceição Santana, Universidade Federal do Recôncavo da Bahia

Graduando em Agronomia, pela Universidade Federal do Recôncavo da Bahia (UFRB). Bolsista do grupo PET Agronomia/UFRB, Cruz das Almas, Bahia, Brasil. E-mail: joilsonsantana@aluno.ufrb.edu.br

Lucas Araújo Fernandes, Universidade Federal do Recôncavo da Bahia

Graduando em Agronomia, pela Universidade Federal do Recôncavo da Bahia (UFRB). Bolsista do grupo PET Agronomia/UFRB, Cruz das Almas, Bahia, Brasil. E-mail: lucasfernandes@aluno.ufrb.edu.br

References

CAIRES, T. L. G. et al. Ações interprofissionais de saúde da mulher em um projeto de extensão PET-Saúde. Extensão Tecnológica: Revista de Extensão do Instituto Federal Catarinense, Blumenau, v. 10, n. 19, p. 322–348, 2023. DOI:

https://doi.org/10.21166/rext.v10i19.3530

FRANÇA, A. C. B. et al. Atuação do Programa de Educação Tutorial (PET) no contexto da covid-19 e reinterpretação da extensão universitária. Multitemas, v. 28, n. 70, p. 45–160, 2020. DOI: https://doi.org/ 10.20435/multi.v28i70.3981

GUIMARÃES, A. P. N. et al. Cursos de Extensão em Processamento de Alimentos: a Universidade inserida na Comunidade. Revista ComInG - Communications and Innovations Gazette, v. 5, n. 1, p. 22-31, jan. 2023. DOI: https://doi.org/

5902/2448190462016.

OLIVEIRA, A. M. B.; MADALENA, N. P.; ZUNIGA, A. D. G. Conhecendo a Engenharia de Alimentos na Agrotins 2018. Revista Capim Dourado: Diálogos em Extensão, Palmas, v. 2, n. 3, p. 71-80, set./dez. 2019.

Published

2024-08-21

How to Cite

Santana, H. P. das V., Bedra, B. M., Bastos, G. B. da M., dos Santos, I. L. R., Santana, J. C., & Fernandes, L. A. (2024). Agricultural residency and its contribution to the training of pet students. Revista Extensão & Cidadania, 12(21), 282-293. https://doi.org/10.22481/recuesb.v12i21.14759

Issue

Section

Número Temático