Adersan: o dendê na Bahia e no âmbito sagrado do Candomblé
Keywords:
Bahian culture, Candomblé, Palm oil, VisualityAbstract
Palm oil, a peculiar and relevant symbol of national cuisine, has been the object
of investigation in different aspects, and in this work it will be approached from the field of visuality and Bahian culture. We sought to highlight the history of palm oil, the typology and classification of the formal structure, as well as its validation in the African-based religion of Candomblé. In this sense, the existence of palm oil can be observed in the material and immaterial culture of people, especially the Bahian population, who interact in the ways of living, working, conceiving images and repertoires. The methodology adopted was the literature review that encompasses cultural identity, Bahian identity, the culture and cultivation of palm oil, and its symbolism in the sacred sphere, which was consolidated with central thinkers such as Munanga (2020), Mariano (2009), Barreto and Freitas (2008), Bolini (2012), Lody (1992, 2009), Moraes and Pacheco (1985), Correa (2012), Oliveira (2009). Therefore, it is concluded that palm oil is an interdisciplinary element present in different everyday contexts such as culture, art, faith relationships, products, ephemeral actions and the collective imagination.
Downloads
References
AGUIAR, Janaína Couvo Teixeira Maia de. Os orixás, o imaginário e a comida no
candomblé. Revista Fórum Identidades, ano 6. v. 11. Itabaiana: Gepiadde, 2012, p.
-170.
BARRETO, José de Jesus; FREITAS, Otto. Carybé: um capeta cheio de arte. Salvador:
Assembléia Legislativa do Estado da Bahia, 2008. (Coleção Gente da Bahia; v.1).
BARROS, Marcelo. O candomblé bem explicado: (Nações Bantu, Iorubá e Fon). Rio
de Janeiro: Pallas, 2014.
BELTRAME, Ideraldo Luiz; MORANDO, Marsal. O sagrado na cultura gastronômica
do Candomblé. Revista Saúde Coletiva. v. 5, n. 26. Editorial Bolina, 2008, p. 242-248.
BOLINI, Eugenia Valero. Controle sanitário do azeite de dendê (Elaeis guineensis
Jacquin) industrializado no estado da Bahia. 2012. Dissertação (Mestrado em Saúde
Coletiva) - Universidade Federal da Bahia, Salvador, 2012.
CEPLAC. Cartilha sobre dendê: óleos de palma e palmiste. Comissão Executiva do
Plano da Lavoura Cacaueira (CEPLAC). Publicações da CEPLAC, Valença -Bahia,
Cacaueira
CEPLAC NOTÍCIAS. Dendê. Radar Técnico da Comissão Executiva do Plano da
Lavoura
(CEPLAC).
Publicações
http://www.ceplac.gov.br/radar/dende.htm.
da CEPLAC, 2000.
CORREA, Denison Lima. Avaliação da produtividade do dendê (Elaeis guineensis)
através de técnicas de sensoriamento remoto e geoprocessamento no município
de Concórdia do Pará. In: SEMINÁRIO ANUAL DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA UFRA,
, 2012, Belém. Anais. p. 1-4.
CHAUÍ, Marilena. Convite à Filosofia. São Paulo: Ed Ática, 2000.
CURVELO, Fabiana Martins; ALMEIDA, Deusdélia Teixeira de; NUNES, Itaciara
Lazorra; FEITOSA, Sabrina. Qualidade do óleo de palma bruto (Elaeis guineensis):
matéria-prima para fritura de acarajés. Rev. Inst. Adolfo Lutz, São Paulo, v. 70, n. 4,
p. 641-646. São Paulo, 2011.
FERNANDES, Caloca. Viagem Gastronômica do Brasil/ Nordeste/ Bahia. São Paulo,
FLORES, Murilo. A identidade cultural do território como base de estratégias de
desenvolvimento:
uma
visão
do
estado
da
https://static.fecam.net.br/uploads/28/arquivos/4069_FLORES_M_Identidade_Territ
orial_como_Base_as_Estrategias_Desenvolvimento.pdf.
arte.
FRANÇA JUNIOR, Edevard Pinto. A construção da baianidade no final do século XX:
análise do documentário O Capeta Carybé. In: VI SIMPÓSIO NACIONAL DE HISTÓRIA
CULTURAL ESCRITAS DA HISTÓRIA: VER - SENTIR - NARRAR UNIVERSIDADE FEDERAL DO
PIAUÍ –
UFPI,
,
Piauí.
Anais.
http://gthistoriacultural.com.br/VIsimposio/anais/Edevard%20Pinto%20Franca%20J
unior.pdf.
GEERTZ, Clifford. A interpretação das culturas. Rio de Janeiro, RJ: LTC, 2008.
HALBWACHS, Maurice. A memória coletiva. São Paulo: Vértice, 1990.
BARRETO, José de Jesus (org). Carybé e Verger: Gente da Bahia. 2. ed. Salvador,
Fundação Pierre Verger: Solisluna Design Editora, 2012.
KLINKE, Angela; MARQUES, Manoel. Mancha de dendê não sai. Rev. Isto é. Editora
Três: São Paulo, 1999.
LODY, Raul. Tem dendê, tem axé: etnografia do dendezeiro. Rio de Janeiro: Pallas,
LODY, Raul (org.). Dendê: símbolo e sabor da Bahia. São Paulo: Editora Senac São
Paulo, 2009.
MARIANO, Agnes. A invenção da baianidade. São Paulo: Annablume, 2009.
MATOS, Vanessa de Souza Rodrigues. Avaliação da qualidade do óleo de palma e
frações (Elaeis guineensis) armazenados em diferentes condições de estocagem.
Dissertação (Mestrado em Alimentos, Nutrição e Saúde) - Universidade
Federal da Bahia, Salvador, 2015.
MORAES, Jonildo Gilson Leite; PACHECO, Robério Gama. Cultura do dendezeiro.
Valença: Departamento de Educação da CEPLAC, 1985.
MÜLLER, Antonio Agostinho; JUNIOR, José Furlan; FILHO, Pedro Celestino. A Embrapa
Amazônia Oriental e o Agronegócio do Dendê no Pará. Belém, PA: Embrapa
Amazônia Oriental, 2006.
MUNANGA, Kabengele. Negritude: usos e sentidos. 4. ed. 2. reimp. Belo Horizonte:
Autêntica, 2020.
OLIVEIRA, Aline Leite Pereira Costa de. Termoconversão da fibra de dendê (Elaeis
sp.) empregando etanol supercrítico. 2012. Dissertação (Mestrado em Engenharia
de Processos) - Universidade Tiradentes, Aracaju, 2012.
OLIVEIRA, Hermano Peixoto. Dendê: aspectos botânicos, agronômicos, ecológicos
e econômicos. In: LODY, Raul. Dendê: símbolo e sabor da Bahia. São Paulo: Editora
Senac São Paulo, 2009.
PORTELA, Pablo Luís dos Santos. Adaptação da figura 03. Salvador, 2019.
RISÉRIO, Antônio. Avant-garde na Bahia. São Paulo: Instituto Lina Bo e PM. Bardi,
SALLES, Cecília Almeida. Redes da Criação: construção da obra de arte. 2. ed.
Editora: Horizonte. São Paulo, 2008.
SILVA, José Stanley de Oliveira. Produtividade de óleo de palma na cultura do
dendê na Amazônia Oriental: influência do clima e do material genético. 2006.
Dissertação (Mestrado em Fitotecnia) - Universidade Estadual de Viçosa-UFV, Minas
Gerais, 2006.
SIMAS, Luiz Antonio; RUFINO, Luiz. Flecha no tempo. 1. ed. Rio de Janeiro: Mórula,
SODRÉ, Jaime. O design da alma: o legado do axé dos mestres e mestras dos
saberes e fazeres afro-brasileiro. Revista África e Africanidades. ano 2. n. 6. 2009.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 ODEERE

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
You are free to:
Share - copy and redistribute the material in any medium or format; Adapt - remix, transform, and build from the material for any purpose, even commercially. This license is acceptable for Free Cultural Works. The licensor cannot revoke these freedoms as long as you follow the terms of the license.
Under the following terms:
Attribution - You must appropriately give credit, provide a link to the license, and indicate if any changes have been made. You may do so in any reasonable way, but not in a way that suggests that you or your use is endorsed by the licensor.
There are no additional restrictions - You cannot apply legal terms or technological measures that legally restrict others to make any use permitted by the license.