QUANTIFICAÇÃO DE BACTÉRIAS ÁCIDO-LÁTICAS EM LEITES FERMENTADOS DESTINADOS AO CONSUMIDOR COMERCIALIZADOS NA CIDADE DE ITUIUTABA

Autores/as

  • Helena Juliana Caixêta Secretaria de Sáude da Prefeitura Municipal de Uberlândia
  • Héberly Fernandes Braga Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Triângulo Mineiro Campus Uberlândia Centro http://orcid.org/0000-0003-1951-6982

DOI:

https://doi.org/10.22481/rsc.v16i1.5966

Palabras clave:

Alimento funcional, Probióticos, Segurança alimentar e nutricional

Resumen

The consumption of fermented milk is on the rise due to the appeal for its functional properties and the diversity of brands available in the market. However, research shows that much of the food marketed falls outside hygienic-sanitary and nutritional standards established legally. Different organisms and researches propose that the minimum daily dose of the microbial culture necessary for beneficial physiological effects is 108 and 109 CFU.g-1 or mL-1 of the product. The objective of this study was to evaluate the number of viable acid-lactic bacteria in fermented milks from three different brands, obtained at points of sale in the city of Ituiutaba-MG. Batch samples were analyzed according to standard methodology for enumeration of lactic acid bacteria, using Man Rogosa and Sharpe agar. The colony count was expressed in CFU.g-1, considering inoculated amount and dilution. More than half (55.6%) evaluated had counts below 107 CFU.g-1, even within the useful period of validity. Microorganism values that are very close to the minimum recommended by the legislation (106 CFU.g-1) may decrease over time, especially if the storage temperature varies greatly. The observed inferences presuppose better monitoring of the conditions of manufacture, distribution and storage of the products, aiming to maintain the ideal conditions to the viability and consequent functionality of the microbial cultures present there.

Descargas

Los datos de descargas todavía no están disponibles.

Biografía del autor/a

Helena Juliana Caixêta, Secretaria de Sáude da Prefeitura Municipal de Uberlândia

Especialista em Higiene e Segurança Alimentar. Graduada em Nutrição. Têm experiência em Nutrição Clínica e de Gestantes, atuando no Programa Bolsa Família da Secretaria de Saúde da Prefeitura Municipal de Ituiutaba-MG.

Héberly Fernandes Braga, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Triângulo Mineiro Campus Uberlândia Centro

Doutorando em Microbiologia pela UNESP. Mestre em Engenharia e Ciência de Alimentos pela UNESP. Especialista em Biotecnologia e Qualidade em Alimentos pela UNIMINAS/FACULDADE PITÁGORA. Graduado em Tecnologia em Alimentos pelo IFTM; em Ciências Biológicas - Bacharelado e Licenciatura pela UFU. Técnico em Patologia Clínica/Biodiagnóstico pela ESTES/UFU. Atualmente é professor do Ensino Básico, Técnico e Tecnológico do IFTM. Tem experiência na área de Ciência e Tecnologia de Alimentos e Biologia Aplicada, com ênfase em Microbiologia, Bioprocessos Microbianos e Enzimáticos, Bioquímica, Biotecnologia, Conservação, Segurança e Análise Sensorial dos Alimentos.

Publicado

2020-10-01

Cómo citar

Caixêta, H. J., & Braga, H. F. (2020). QUANTIFICAÇÃO DE BACTÉRIAS ÁCIDO-LÁTICAS EM LEITES FERMENTADOS DESTINADOS AO CONSUMIDOR COMERCIALIZADOS NA CIDADE DE ITUIUTABA. Saúde.Com, 16(1). https://doi.org/10.22481/rsc.v16i1.5966

Número

Sección

Artigos originais