“It is not yummy like here”: the construction of manauara's food identity by experience

Authors

  • Matheus Vieira Areb UFAM- Manaus-Brasil

DOI:

https://doi.org/10.22481/rg.v5i2.2021.e7938

Keywords:

Manaus; Cultural Geography; Culture of Manaus.

Abstract

A society's eating habits express more than its urgent needs. Being a gastronomy of a people that reflects a culture, it is considered that every culture also manifests itself somewhere, making it possible to establish relationships between cultures, countries and cities, their populations and typical foods. In this sense, it is considered possible to build a so-called food identity in relation to a specific environment. The present work aims to outline, from a phenomenological point of view, the construction of food identity for the inhabitant of the city of Manaus.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biography

Matheus Vieira Areb, UFAM- Manaus-Brasil

Graduated in Geography – Amazonas State University (UEA) - Master's Student in Social Anthropology – Federal University of Amazonas (UFAM), Manaus, Amazonas, Brazil, 

References

BARDIN, Laurence. Análise de conteúdo. Lisboa: Edições 70, 1977

CLAVAL, Paul. A volta do cultural na geografia. Mercator, Fortaleza, v. 1, n. 1, 2002.

CÂMARA MUNICIPAL DE MANAUS. PL que torna X-Caboquinho patrimônio cultural de Manaus vai à sanção do prefeito. 2019. Disponível em: <http://www.cmm.am.gov.br/pl-que-torna-x-caboquinho-patrimonio-cultural-demanaus-vai-a-sancao-do-prefeito/>. Acesso em 9 out. 2019.

CASTRO, H. C.; MACIEL, M. E.; MACIEL, R. A. Comida, cultura e identidade: conexões a partir do campo da gastronomia. Revista Ágora. Santa Cruz do Sul, v.18,n. 07,p. 18-27, 2016.

COSTA, J.R. da; VAN LEEUWEN, J.; COSTA,J. A. Tucumã-do-Amazonas, Astrocaryum tucuma Martius. In: SHANLEY, P, O.; MADINA, G. (Ed.). Frutíferas e plantas úteis na vida amazônica. Belém: CIFOR, Imazon, 2005. 215-222.

DAMATTA, Roberto. O que faz o Brasil, Brasil? Rio de Janeiro: Rocco, 1986.

GEERTZ, Clifford. A Interpretação das Culturas. São Paulo: LTC, 2014.

GERHARDT, Tatiana Engel; SOUZA, Aline Corrêa de. Aspectos teóricos e conceituais. In: GERHARDT, Tatiana Engel; SILVEIRA, Denise Tolfo (Orgs.). Métodos de pesquisa. Universidade Aberta do Brasil – UAB, Porto Alegre: Editora da UFRGS, 2009.

HALL, Stuart. A identidade cultural na pós-modernidade. 10. ed. Rio de Janeiro: DP&A, 2005.

LARAIA, R. de Barros. Cultura: um conceito antropológico. 15.ed. Rio de Janeiro: Jorge Zahar Ed., 2002.

MACIEL, M. E. Cultura e alimentação ou o que tem a ver os macaquinhos de Koshima com Brillat-Savarin. Horizontes Antropológicos. Porto Alegre. v.7, n.16, p. 01-10, 2001.

MAGALHÃES, L. H. HILDEBRANDO, G. MARETTI. M. C. Memória gastronômica: a alimentação de imigrantes e seus descendentes, nas décadas de 1930 – 1950 em Londrina, Paraná. In: Contextos da alimentação: comportamento, cultura e sociedade. Rev. Contextos da Alimentação – Revista de Comportamento, Cultura e Sociedade, Vol. 3 no 2, 2015.

MORESI, Eduardo. Metodologia da pesquisa. Universidade católica de Brasília, Brasília, 2003.

POULAIN, Jean-Pierre; PROENCA, Rossana Pacheco da Costa. O espaço social alimentar: um instrumento para o estudo dos modelos alimentares. Rev. Nutr. Campinas, v. 16, n. 3, p. 245-256, Sept. 2003.

QUINZANI, S. S. P. CAPOVILLA, V. M.; CORRÊA, A. A. A pluralidade gastronômica da região amazônica: sabores acreanos, paraenses e do Alto Rio Negro. Revista Hospitalidade, v. 13, n.2, agosto de 2016.

ROBERT, Pacale de; VELTHEM, Lucia van. A hora do tacacá. Antropologia da comida. OpenEdition, 2009.

WOODWARD, Kathryn. Identidade e diferença: uma introdução teórica e conceitual. In: SILVA, Tomas Tadeu da. HALL, Stuart;

WOODWARD(Orgs.). Identidade e diferença: a perspectiva dos estudos culturais. 15. ed. - Petrópolis, RJ: Vozes, 2014.

Published

2021-07-09

How to Cite

AREB, M. . V. . “It is not yummy like here”: the construction of manauara’s food identity by experience. Geopauta, [S. l.], v. 5, n. 2, p. e7938, 2021. DOI: 10.22481/rg.v5i2.2021.e7938. Disponível em: https://periodicos2.uesb.br/index.php/geo/article/view/7938. Acesso em: 17 sep. 2021.

Issue

Section

Continuous demand articles