Organic chemistry: a case study focused on fruit ripening
DOI:
https://doi.org/10.22481/reed.v4i11.13985Keywords:
chemistry teaching, case study, ethyleneAbstract
In the school environment, difficulties in teaching and learning, linked to the traditional method, stand out. According to Ausubel's theories, learning gains meaning when students attribute new meanings to prior knowledge. The Case Study emerges as an alternative, breaking with traditional methods and instigating more effective methods, as proposed in this work. The analysis focuses on the Case Study methodology, combined with an experimental approach, to understand the role of ethylene in fruit ripening. In the context of the Chemistry PIBID at the State University of Santa Cruz, a Case Study story on the use of ethylene in fruit ripening, with an experimental proposal, was developed for third-year high school students. The experimental activity allowed connections between everyday knowledge and organic chemistry, addressing physical-chemical properties and the usefulness of ethylene gas. The debate on the solutions proposed by the students promoted the expression of ideas, showing that different methods, such as the Case Study, stimulate students' curiosity, indicating that classrooms can transcend the traditional model in favor of meaningful learning and cognitive development.No ambiente escolar, as dificuldades no ensino e aprendizagem, vinculadas ao método tradicional, destacam-se. Segundo as teorias de Ausubel, a aprendizagem ganha significado quando os alunos atribuem novos sentidos ao conhecimento prévio. O Estudo de Caso emerge como alternativa, rompendo com métodos tradicionais e instigando métodos mais eficazes, como proposto neste trabalho. A análise focaliza a metodologia do Estudo de Caso, combinada a uma abordagem experimental, para compreender o papel do etileno no amadurecimento das frutas. No contexto do PIBID de Química na Universidade Estadual de Santa Cruz, uma história de Estudo de Caso sobre o uso do etileno no amadurecimento de frutas, com uma proposta experimental, foi desenvolvida para alunos do terceiro ano do ensino médio. A atividade experimental permitiu conexões entre conhecimentos cotidianos e química orgânica, abordando propriedades físico-químicas e a utilidade do gás etileno. O debate das soluções propostas pelos alunos promoveu a expressão de ideias, evidenciando que métodos diferenciados, como o Estudo de Caso, estimulam a curiosidade dos estudantes, indicando que as salas de aula podem transcender o modelo tradicional em prol de uma aprendizagem significativa e desenvolvimento cognitivo.
Downloads
References
ALBA, Juliana; SALGADO, Tania Denise Miskinis; PINO, José Cláudio Del. Estudo de Caso: uma proposta para abordagem de funções da Química Orgânica no Ensino Médio. Revista Brasileira de Ensino de Ciência e Tecnologia, v. 6, n. 2, p. 76 – 96, mai–ago.2013.
ANDRÉ, Marli. O que é um estudo de caso qualitativo em educação? Revista da FAEEBA – Educação e Contemporaneidade, v. 22, n. 40, p. 95 – 103, 2013..
ARAÚJO, Mauro Sérgio Teixeira; ABIB, Maria Lúcia Vital Santos. Atividades Experimentais no Ensino de Física: Diferentes Enfoques, Diferentes Finalidades. Revista Brasileira de Ensino de Física, v. 25, n. 2, jun. 2023.
CARDOSO, Kelly Karine. Interdisciplinaridade no Ensino de Química: uma proposta de ação integrada envolvendo estudos sobre alimentos. Centro universitário Univates, Lajeado, janeiro de 2014.
CHAER, Galdino.; DINIZ, Rafael Rosa Pereira; RIBEIRO, Elisa Antônia. A técnica do questionário na pesquisa educacional. v. 7, n. 7, p. 251-266, 2011.
CONCEIÇÃO, Alexandre Rodrigues da. O Ensino de Botânica: a importância do ensino por investigação como estratégia para alfabetização científica. Universidade Federal de Alagoas, programa de pós graduação em educação, Maceió- AL, 2020.
GERHARDT, Tatiana Engel; SILVEIRA, Denise Tolfo (Orgs.). Métodos de Pesquisa. Porto Alegre: Editora da UFRGS, 2009.
GUIMARÃES, Cleidson Carneiro. Experimentação no Ensino de Química: Caminhos e Descaminhos Rumo à Aprendizagem Significativa. Química nova na escola, v. 32, n. 3, 2009.
LIMA, Kênio Erithon Cavalcante; VASCONCELOS, Simão Dias. Análise da metodologia de ensino de ciências nas escolas da rede municipal de Recife. Ensaio: Avaliação e Políticas Públicas em Educação, Rio de Janeiro, v. 14, n. 52, p. 397-412, jul./set. 2006.
MORAES, Roque. Uma tempestade de luz: a compreensão possibilitada pela análise textual discursiva. Ciência e Educação, v. 9, n. 2, p. 191-211, Porto Alegre - RS, 2003.
MORAES, Roque; GALIAZZI, Maria do Carmo. Análise textual discursiva: processos reconstrutivos de múltiplas faces. Ciência e educação, v. 12, n. 1, p 117-128, 2006.
MOREIRA, Marco Antonio. A teoria da aprendizagem significativa e sua implicação em sala de aula. Brasília: UnB, 2006.
PEIXOTO, Clovis Peixoto. Princípios de fisiologia vegetal: teórica e prática. Rio de janeiro: PoD editora, 2020.
SÁ, Luciana Passos; FRANCISCO, Cristiane Andretta; QUEIROZ, Salete Linhares. Estudos de caso em Química. Química Nova, v. 30, n. 3, p. 731-739, mar. 2007.
SERT, Maria Aparecida; KERN, Kátia Aparecida Pereira; CORTEZ, Elimaida Mayo. Experimento para observação da ação do etileno sobre o amadurecimento de frutos climatéricos. Arquivos do Mudi, v. 10, n. 2, p. 32-34, Maringá - PR, 2006.
SILVA, Cíntia de Souza; et. al. Amadurecimento da banana-prata climatizada em diferentes dias após a colheita. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 30, n. 1, p. 103-111, jan./fev., 2006.
SILVA, Danielle Fabíola Pereira da; SALOMÃO, Luiz Carlos Chamhum; SIQUEIRA, Dalmo Lopes; CECON, Paulo Roberto; STRUIVING, Tiago Barbosa. Amadurecimento de manga ‘Ubá’ com etileno e carbureto de cálcio na pós-colheita. Ciência Rural, Santa Maria, v. 42, n. 2, p. 213 – 220, fev. 2012.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Revista de Estudos em Educação e Diversidade - REED
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
You are free to:
Share - copy and redistribute the material in any medium or format; Adapt - remix, transform, and build from the material for any purpose, even commercially. This license is acceptable for Free Cultural Works. The licensor cannot revoke these freedoms as long as you follow the terms of the license.
Under the following terms:
Attribution - You must appropriately give credit, provide a link to the license, and indicate if any changes have been made. You may do so in any reasonable way, but not in a way that suggests that you or your use is endorsed by the licensor.
There are no additional restrictions - You cannot apply legal terms or technological measures that legally restrict others to make any use permitted by the license.