The party as a space of sociality: knowledge and celebrations in the rural black community of Mulungu de Boninal - Bahia

Authors

DOI:

https://doi.org/10.22481/sertanias.v4i2.13791

Keywords:

Belongingness, Festivity, Sociability

Abstract

A festive event becomes a privileged field for understanding the importance of the different forms of sociability which reveal cultural, belongingness and identity marks of a people in their way of acting, thinking, celebrating, being and being in the world. From this perspective, our objective is to understand the party as a space for sociability, for parties are understood as a social practice aimed at promoting and organizing the mechanisms that establish the individual's relationship with their culture, with a view to creating the necessary conditions to celebrating, and to relate individually and collectively in a given social context. In this sense, ethnographic research was my methodological choice, since it seems to be the path that best reflects the daily routine and special events that lead us to an understanding of the networks of meanings between the party and the “celebration mode” and of collectivity, the beliefs, the ways of living that are shared by the subject and with his social group. Therefore, celebrating, commemorating means, above all, on the gathering of people who come together for the same purpose, in which the beginning of the party appropriately constitutes itself through different paths or perspectives, because for each of those involved (the reveler, the visitor, the party-goer, the promise-giver, the devotee, the local resident, the researcher) is aroused by interests and subjective perspectives, revealing different meanings, hence the polysemy promoted by or by the word party.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Maria Eunice Rosa de Jesus, Universidade do Estado da Bahia - UNEB

Doutorado e mestrado em Educação e Contemporaneidade pela Universidade do Estado da Bahia – UNEB. Especialização em Planejamento Educacional pela Universidade Salgado de Oliveira. Graduação em Letras – Língua Portuguesa e Literaturas de Língua Portuguesa pela Universidade do Estado da Bahia – UNEB (1997). Bacharelado em Administração pela Universidade do Estado da Bahia – UNEB. Professora Adjunta da Universidade do Estado da Bahia, lotada no Departamento de Ciências Humanas - DCH - CAMPUS V, Santo Antônio de Jesus – Bahia no Colegiado de Letras – Língua Portuguesa. É, também, Professora Padrão D, Grau III, da Secretaria Estadual de Educação - SEC/BA, estatutária, regime de trabalho 20h semanais, no Colégio Estadual Francisco da Conceição Menezes, Santo Antônio de Jesus. Tem experiência de pesquisa nas áreas de Letras e Educação, com ênfase em Etnolinguística, formação docente, atuando principalmente nos seguintes temas: festividade, saberes locais, cotidiano, catolicismo rural e religiosidade, falares da Chapada Diamantina – vocábulos de Língua africana dos troncos Banto e Kwa incorporados ao português brasileiro e, em especial, falados em algumas cidades e comunidades negras rurais da Chapada Diamantina - Bahia.

References

ALBUQUERQUE, Wlamyra R.de; FILHO, Walter Fraga. Uma história do negro no Brasil. Brasília: Fundação Cultural Palmares, 2006.

AMARAL, Rita. As mediações culturais da festa. Revista Mediações. Londrina, v.3, n.1, p. 13-22, Jan./Jun., 1998.

AMON, Denise; MENASCHE, Renata. Comida como Narrativa da Memoria Social. In: Sociedade e Cultura. Vol. 11, nº 1, jan/jun, 2008. p. 13-21.

BOURDIEU, Pierre. A economia das trocas simbólicas. Trad. Sergio Miceli. São Paulo: Perspectiva, 2007.

BRANDÃO, Carlos Rodrigues. Prece e Folia: festa e romaria. Aparecida, SP: Ideias & Letras, 2010.

CERTEAU, Michel de et al. A invenção do cotidiano: morar, cozinhar. 12.ed,.Trad. Ephraim F. Alves e Lúcia Endlich Orth. Petrópolis: Vozes, 2013.

CEZAR, Lilian Sagio. Saberes contados, saberes guardados: a polissemia da congada de São Sebastião do Paraíso, Minas Gerais. Horizontes Antropológicos. Porto Alegre, ano 18, n. 38, p. 187-212, jul./dez. 2012.

DA MATTA, R. Sobre o simbolismo da comida no Brasil. O correio. Rio de Janeiro, v. 15, n. 7, p. 22, julho de 1987.

DEL PRIORE, Mary. Festas e Utopias no Brasil. São Paulo: Brasiliense, 2000.

DURKHEIM, Émile. As formas elementares de vida religiosa. 3ed. São Paulo: Paulus, 2008.

FERRETTI, Sergio F. Estudos sobre festas religiosas populares. In: MIRANDA, Nadja e RUBIM, Linda (Orgs.). Estudo da Festa. Salvador: Edufba, 2012. (Coleção CULT; n.11).

MACIEL, Maria Eunice. Cultura e Alimentação ou O Que Tem a Ver os Macaquinhos de Koshima Com Brillat-Savarin? Horizontes Antropológicos. Vol. 7, nº 16, p.145-156. jul./dez. 2001.

MALINOWSKI, Bronislaw. Argonautas do Pacífico Ocidental. Trad. Anton P. Carr. São Paulo: Abril Cultural, 1978.

MAUSS, Marcel. Ensaio sobre a Dádiva. In: _____. Sociologia e Antropologia. Trad. Paulo Neves. São Paulo: Cosac Naity, 2003.

PEREZ, Léa Freitas. Antropologia das efervescências coletivas. Dionísio nos trópicos: festa religiosa e barroquização do mundo – Por uma antropologia das efervescências coletivas. In: PASSOS, Mauro (Org.). A festa na vida: significado e imagens. Petrópolis. Rio de Janeiro: Vozes, 2002.

REQUENA SANTOS, Félix. Amigos y Redes Sociales: elementos para una sociología de la amistad. Madri: Siglo XXI de España Edutores, 1994.

SIMMEL, G. Sociologia. MORAES FILHO, Evaristo (Org). Grandes Cientistas Sociais. São Paulo: Ática, 1983.

SOUZA, Marina Mello e. Catolicismo negro no Brasil: Santos e Minkisi, uma reflexão sobre miscigenação cultural. Afro-Ásia, n. 28, p. 125-146, 2002.

TINHORÃO. José Ramos. Cultura Popular: temas e questões. São Paulo: Ed.34, 2001.

WEBER, Franz. Celebrar a vida: A cultura da festa nas Comunidades Eclesiais de Base (CEBs). In: PASSOS, Mauro (Org.). A festa na vida: significado e imagens. Petrópolis, Rio de Janeiro: Vozes, 2002.

Published

2023-12-27

How to Cite

JESUS, M. E. R. de. The party as a space of sociality: knowledge and celebrations in the rural black community of Mulungu de Boninal - Bahia. Sertanias: Revista de Ciências Humanas e Sociais, [S. l.], v. 4, n. 2, p. 1-23, 2023. DOI: 10.22481/sertanias.v4i2.13791. Disponível em: https://periodicos2.uesb.br/index.php/sertanias/article/view/13791. Acesso em: 3 jul. 2024.