Human rights education in teacher training for the early years: science and art in the study of food culture

Authors

DOI:

https://doi.org/10.22481/riduesb.v8i1.11732

Keywords:

Initial training, Human Rights Education, Early Years, Youth and Adult Education, Science and Art, Food Culture

Abstract

In this paper, we report and discuss an experience of initial teacher education for Early Years and Youth and Adult Education (YAE), focused on Human Rights Education (HRED), from the relationship between Science and Art, working with food culture as a theme of studies. For this, we assume the perspective of HRD for social transformation and, in pedagogical terms, the CTS-ART proposal and interdisciplinarity to rethink the school curriculum. The initial training practice included the planning of teaching activities by the undergraduate students to be developed with students of the Early Years and EJA. In pedagogical terms, the proposals of HRD at school contemplated the approach of social themes with interdisciplinary relations between Science and Art. The study of food culture, in the context of EHR, made it possible to give visibility to people involved in historical and cultural practices related to food. We conclude that the insertion of HRD, based on the dialogue between Science and Art, contributed both to the insertion of themes about food and the empowerment of traditional people and communities, and to a closer relationship of undergraduates with Science content in the Early Years and in EJA.

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Author Biographies

Wilton Rabelo Pessoa, Universidade Federal do Pará

Professor do Programa de Pós-Graduação em Docência em Educação em Ciências e Matemática, lotado no Instituto de Educação Matemática e Científica da Universidade Federal do Pará. E-mail: wiltonrpessoa@gmail.com

Ramiely Yasmine Rosa Pereira, Universidade Federal do Pará

Possui graduação em Licenciatura em Química pela Universidade Federal do Pará (UFPA) no ano de 2019. Durante a sua graduação, participou do Clube de Ciências da UFPA (CCIUFPA), além de já ter atuado em programas de extensão, como: Programa Institucional de Bolsas de Iniciação à Docência (PIBID) e Residência Pedagógica. Hodiernamente, atua como educadora de Ciências e Química no ensino fundamental na rede privada de educação, além disso é docente de química em projetos sociais voltados para a popularização ao acesso as Universidades públicas por meio de ensino gratuito. Ademais possui experiência como professora pesquisadora na área de Ensino por Investigação, com ênfase em Ensino de Química, desenvolvendo também trabalhos nas seguintes linhas de pesquisas: Ensino de Ciências, pesquisa (auto)biográfica e narrativa, Ensino e Aprendizagem

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Published

2023-06-26

How to Cite

Pessoa, W. R., & Pereira, R. Y. R. (2023). Human rights education in teacher training for the early years: science and art in the study of food culture . Revista De Iniciação à Docência, 8(1), e11732, 1-19. https://doi.org/10.22481/riduesb.v8i1.11732

Issue

Section

Dossiê: Cultura de paz